donderdag 25 april 2013

De sterke wijze wilg

Bomen spreken tot de verbeelding. Zij staan model voor moeder natuur. Ze stralen kracht uit, en wijsheid. Sommige mensen beweren met bomen te kunnen spreken. Zelfs onze eigen prinses Irene. Bomen zorgen dat wij kunnen leven, zij zijn de bron van onze zuurstof. Zij dragen vruchten die wij kunnen eten. Kortom, wij kunnen niet zonder bomen.
Je hebt ze in veel verschillende soorten en maten. Maar één boom die er volgens mij toch wel uitspringt is de wilg. Zelfs die heb je in verschillende soorten en maten. Iedereen kent de knotwilgen, sierlijk langs de slootrand in het Nederlandse polderlandschap.
Maar veel krachtiger en mooier is de treurwilg, ook te vinden langs de waterrand, met haar takken over het water hangend, straalt ze wijsheid uit.
Daar kan je zo heerlijk onder zitten en wegdromen. Zelf was ik vroeger vooral onder de indruk van de mooie zachte wilgenkatjes. Alleen de naam al, katjes, tja aaibaar dus.
De wilgenkatjes zijn de eerste tekenen van het voorjaar. Bijzonder gewild tijdens pasen.
Ook in de filmindustrie heeft men de wilg ontdekt. In de boeken en films van Harry Potter kennen we bijvoorbeeld de beukwilg. Tja, die naam is niet zo aardig. De boom zelf ook niet, eerlijk gezegd. Het is een ietwat snel geirriteerde eigenzinnige boom, die het niet zomaar accepteerd dat iedereen bij hem in de buurt komt. Maar hij staat wel centraal voor kracht.

Dan de prachtige animatiefilm Pocahontas. Grandmother Willow, een prachtige treurwilg, staat model voor een troostende lieve alleswetende dame. Ja, de wilg is een bijzondere boom.
Maar wat hebben bomen, en dan vooral de wilg nu te maken met honden? Dit is toch een blog over honden?
Welnu, vandaag ontvangen wij onze nieuwe Spaanse schone. Het is een jachthondje dat al een ruime tijd wacht om naar Nederland te mogen komen. Hij heeft samen met Pitingo (tegenwoordig Django) onze zwarte Spaanse charmeur, die inmiddels een gouden mandje heeft gevonden, in Cuenca gezeten. Ze zaten samen met nog een hondje in één box. De stress om met meerdere reuen in een kleine ruimte te zitten heeft ervoor gezorgd dat ze soms toch in een naar gevecht raakten. Gelukig zijn ze uit die ellende weg. We kijken niet achterom, maar gaan een nieuwe toekomst tegemoet. Maar ons nieuwe hondje heeft een ietwat bijzondere naam: Sauce. Ik dacht in eerste instantie, wie noemt een hond nou Sauce, maar toen realiseerde ik mij dat dit waarschijnlijk iets Spaans is. Dus ik naar Google vertalen en intypen Sauce.... en u raadt het al. Sauce betekent WILG. Nou, als dat geen prachtige naam is. Lieve Sauce, gelukkig heb jij een klein beetje beukwilg in je, anders had je het niet overleefd in Cuenca. Maar wat ben je aaibaar, dat is de aantrekkingskracht van de wilgenkatjes.Je bent een echte kroeldoos, heb ik gehoord! En dan de ietwat treurige maar wijze blik in je oogjes, een echte wijze treurwilg. Wat heb je al veel meegemaakt en toch, het vertrouwen in de mensheid niet kwijtgeraakt. Mooie Wilg, we hopen dat jij het naar je zin krijgt bij ons en vooral dat je een heerlijk forever mandje gaat vinden!!!!!